Hero nieuws

Twee mannen lezen 'Le Charivari', Prent, Honoré Daumier, 1840

Nieuws

Nieuws

17 mei 2023 | Charles de Lacey, marineschilder in twee werelden

De zee is een onderwerp in de beeldende kunst dat veel aandacht krijgt, al eeuwenlang. Binnen de schilderkunst leggen sommige kunstenaars zich er volledig op toe, in het vakjargon de ‘zeeschilders’.

Lees het volledige bericht

19 maart 2023 | Van Den Haag naar Tokio en weer terug, zoektocht naar Kees Roovers

Bodega De Posthoorn, zoals de naam officieel luidt, is een ruim 70 jaar oud trefpunt in Den Haag voor koffie, een wijntje of een maaltijd. Vanaf het terras kun je voor je uit staren over het Lange Voorhout.

Lees het volledige bericht

13 februari 2023 | “Tot iets hoogers geroepen”, over de schilder Antoon van Welie"

Johannes Antonius van Welie (1866–1956) voltooit in 1892 zijn schildersopleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Na enkele jaren in Den Bosch gaat hij vanaf 1899 reizen om kennis en inspiratie op te doen en om een netwerk op te bouwen onder de elite van zijn tijd, want daar wil hij specifiek voor werken.

Lees het volledige bericht

20 november 2022 | Via NRC en The Book of the City of Ladies naar een florilegium uit Buitenzorg; over een werk van Bertha Hoola van Nooten

In NRC van 11 november 2022 vraagt Bianca Stigter aandacht voor het feit dat in de canon van de westerse kunstgeschiedenis nauwelijks vrouwelijke kunstenaars zijn opgenomen. Voor haar artikel onder de kop ’Geschiedenis van de kunst kan prima zonder mannen’ vormen drie boeken het uitgangspunt. De meeste aandacht gaat uit naar het in 2022 verschenen ‘The Story of Art without Men’ van Katy Hessel.

Lees het volledige bericht

9 november 2022 | ‘Prins der Landschapsschilders’, over de schilder Barend Cornelis Koekkoek

In het centrum van het Duitse plaatsje Kleef, vlak over de grens bij Nijmegen, bevindt zich het Städtische Museum Haus Koekkoek. In dit voormalige ’Wohnpalast’ van de schilder Barend Cornelis Koekkoek (Middelburg, 1803 – Kleef, 1862) wordt kunst uit de Nederlandse en Duitse Romantiek getoond.

Lees het volledige bericht

4 april 2022 | ‘The playground of my mind’, over likeur en haar in het werk van Julia Jacquette

Jacquette kiest details uit reclames en schildert ze vervolgens heel sterk uitvergroot op paneel of doek. Er gaat verleiding uit van haar bubbelende likeuren en bruisende cocktails of stoffen vol schitterende pailletten en imitatieparels, maar ook vervreemding. Wat zie je nu eigenlijk?

Lees het volledige bericht

9 februari 2022 | Een Russische kunstenaar in Den Haag, over Leonid Sologoub

Wat maakt de ogenschijnlijk eenvoudige voorstelling met de ganzen op het erf tot een schilderij dat aandacht verdient?

Lees het volledige bericht

9 december 2021 | ‘Rain and cloud over Wu Mountains’, over een werk van He Huai-Shou en over traditionele Chinese schilderkunst.

Steeds vaker worden op veilingen 19e- en 20e-eeuwse schilderijen aangeboden die zijn gemaakt door Chinese kunstenaars.

Lees het volledige bericht

8 november 2021 | Een cactus met een waterval aan bloemen: over een schilderij van Dirk Filarski

Dirk Filarski (1885-1964) beeldt in zijn stilleven ‘Cactus’ de witte variant af en is daarmee een van de weinige schilders die een cactus de hoofdrol geeft.

Lees het volledige bericht

18 mei 2021 | Zijn lezende vrouwen gevaarlijk? Over een werk van Jan Toorop

“Never underestimate the power of a girl with a book” is één van de veel geciteerde uitspraken van Ruth Bader Ginsburg, tot haar dood in 2020 als rechter verbonden aan het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten.

Lees het volledige bericht
Start nu een online taxatie
of bekijk onze prijzen