Hero nieuws

Twee mannen lezen 'Le Charivari', Prent, Honoré Daumier, 1840

Nieuws

Nieuws

3 september 2020 | Herman en De witte pauw van Marius Bauer

Het schilderij De witte pauw lijkt een verhaal apart te zijn. Voor zover bekend komt dit motief nergens elders naar voren in het oeuvre van Marius Bauer. De poëtische pastelkleuren en de monumentale afmetingen van het werk uit 1919 zijn ook ongebruikelijk. We kunnen ernaar gissen wat de reden kan zijn om dit 116 x 176 cm grote doek op te zetten. Is deze witte pauw wellicht in opdracht geschilderd? In de uitgebreide correspondentie van Marius Bauer wordt daar nergens naar gehint.

Lees het volledige bericht

17 juli 2020 | “Die tinteling van licht (…) weer te geven”

Het schilderij ‘Landschap nabij Monschau’ bestaat van dichtbij gezien uit een explosie van heldere, soms felgekleurde, hoekige streepjes, de pointillé-techniek. Neem je wat afstand en knijp je je ogen een beetje dicht, dan vermengen de streepjes zich optisch en blijken ze vormen in zich te herbergen.

Lees het volledige bericht

10 december 2019 | Op zoek naar harmonie in contrasten, over het werk van César Domela Nieuwenhuis

Wanneer je de zoon of dochter bent van een Bekende Nederlander, kan de naam van je vader of moeder je in de weg zitten bij je persoonlijke ontwikkeling. Kan dit het geval zijn geweest bij César Domela Nieuwenhuis? Bij de dubbele achternaam Domela Nieuwenhuis zal bij sommigen van u wel een belletje gaan rinkelen.

Lees het volledige bericht

11 november 2019 | Bij nacht en ontij

Andreas Schelfhout (1787–1870) schilderde in 1852 dit rivierlandschap met een aangemeerde boot bij een molen. Het is avond en bijna windstil. Een enkele rimpeling in de weerspiegeling van de maan in het water geeft aan dat er nauwelijks stroming is.

Lees het volledige bericht

30 september 2019 | Antiekcheck gevraagd door Warner Bros voor het programma ‘Cash or Trash’ met Martien Meiland

Taxateur Emiel Geurts is één van de 3 professionals in het nieuwe SBS 6 programma Cash or Trash.

Lees het volledige bericht

17 augustus 2019 | East meets West, over de westerse schilderijen van Basoeki Abdullah (1915-1993)

Basoeki Abdullah werd in 1915 geboren op Midden-Java. Als kind viel zijn tekentalent al op. Dat had hij ongetwijfeld meegekregen van zijn vader, Abdullah Suryosubroto, die tot de ‘Mooi Indië’-schilders wordt gerekend.

Lees het volledige bericht

10 juni 2019 | Venijn in een glazen pot, over het werk van Jeannne Bieruma Oosting

Beesten in glazen potten op sterk water zijn intrigerend, soms ook een beetje eng. Om die tweeslachtige reden trok dit schilderij van een schorpioen mijn belangstelling. De pot met het venijnige dier erin staat voor een roomwitte wand op een schap of smalle tafel, afgedekt met een lap groene stof. De geelbruine schaduw rechts geeft kleur en diepte aan de witte achtergrond. Op de linkerkant van de glazen pot is met één lange, dunne streep verf reflectie gesuggereerd.

Lees het volledige bericht

Juni 2019 | Antiekcheck neemt deel aan 'Hoeveel ben je waard' op SBS6

Vanaf 4 juni 2019 is onze taxateur, Emiel Geurts, zes weken te zien als antiek- en inboedeltaxateur in dit programma. Met Viktor Brand en Femke Hogema.

Lees het volledige bericht

13 mei 2019 | De kleurentapijten van bollenschilder Anton Koster

Antonie Lodewijk Koster (1859–1937) is zo’n schilder die bekendheid geniet om één allesoverheersend thema in zijn oeuvre: bollenvelden. Expats zijn dol op zijn werk. Ook ik kan enorm genieten van de kleurenpracht van velden vol bloeiende bollen, dus een schilderij met dit onderwerp wekt mijn belangstelling en zet al gauw aan tot schrijven. Toch bekroop mij dit keer een dubbel gevoel.

Lees het volledige bericht

10 april 2019 | Het raadselachtige van het bestaan, over de schilder Kees Andrea

Kees Andrea ((1914–2006) is een zeer veelzijdig kunstenaar. Regelmatig komen in zijn kunstwerken geiten, honden, vogels, marmotten en katten voor. In dit werk zien we aan de linkerkant twee vrouwen spelen met twee katten, in het midden is een ekster neergestreken op de leuning van een stoel en aan de rechterzijde wordt een man besnuffeld door een hond. Op zich zijn dit geen vreemde beeldelementen – hoewel niet iedereen een tamme ekster als huisdier zal houden.

Lees het volledige bericht
  • Professionele taxatie binnen 2 - 3 werkdagen
  • Altijd een volledig taxatierapport
  • Deskundig advies
Start nu een online taxatie
of bekijk onze prijzen